Vaš najbolj atraktiven obisk podzemlja

Križna jama

Križna jama je 8.273 m dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Vhod v Križno jamo se nahaja 1,5 km južno od naselja Bloška polica. Poimenovanje jame je po bližnji cerkvi sv. Križa. Spada med odprte jame z nadzorovanim vstopom in med turistične jame. Je ena redkih turističnih jam v Sloveniji, ki nima betonskih poti in jamam škodljive močne razsvetljave. Je ena najlepših in najbolje ohranjenih jam v Evropi/na svetu.

Značilnost jame je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo. Križna jama je po biološki raznolikosti četrti največji poznani jamski ekosistem na svetu. Vhod v jamo je bil prvič dokumentiran leta 1832, čeprav so bili v jami najdeni stenski napisi iz 16. stoletja. Vodni del jame z jezerci so raziskali slovenski jamarji leta 1926.

Pri Kalvarji (običajno najlepše mesto v jami) se jama razdeli v dva rova – Blatni rov proti severu in Pisani rov proti severu-vzhodu. Prehod preko Blatnega rova je zaradi spolzkega blata težji zato si jamarji raje izberejo nadaljevanje preko Pisanega rova  do Kristalne gore, ki je največji prostor v jami. Vodni tok iz Križne jame nadaljuje svojo pot preko globokega sifona v Novo Križno jamo.

Beneški pristan od spodaj