Ogledi Križne jame

1. KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)       

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 – minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

Ta ogled je primeren za skupine do 60 ljudi.

S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice. 

Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

Zaželeno je, da ste pred jamo vsaj 15 minut pred začetkom obiska.

2. OGLED VODNEGA DELA DO KALVARIJE (3,5-4h)

Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan, oziroma do 1.000 obiskovalcev letno.

Od I. jezera nadaljujemo pot preko skal do II. jezera. Na njegovi sredini se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Pregrade in z njimi vodna gladina še vedno rastejo.

Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Jezera so globoka celo do 6 m. V začetnem delu vodnega rova so jezera krajša, v zadnjem delu pa daljša. Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

KAKO REZERVIRATI OGLED DO KALVARIJE

Pri rezervaciji po elektronski pošti ali telefonu je potrebno izpolniti in poslati naslednji obrazec za rezervacijo:

KOLEDAR REZERVACIJ

ALTERNATIVNI OGLEDI

3.) OGLED VODNEGA DELA DO KRISTALNE GORE (6,5-7h)

Vodeni ogled do Kristalne gore – do 100 obiskovalcev letno.

Ogled do Kristalne gore je nadaljevanje 3,5-4 urnega ogleda. V 14. jezeru je nizka pasaža, kjer se je potrebno uleči v čoln, da se pasažo premaga. Na koncu 14. jezera je podor imenovan Križna Gora, čez katero je treba peš na drugo stran, kjer se pot nadaljuje v 15. jezeru. Sledi še nekaj jezer, nakar se ustavi pri izjemno kapniškem bogatem Matjaževem rovu. Na koncu 20. jezera je najmogočnejši podor Kristalna gora. Posebno v srednjem delu je močno zakapana. Prostor meri od vode do stropa 75 m. Na vrhu Kristalne gore je navadno postanek in čas za malico iz nahrbtnika. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

Ta obisk je mogoč le v zimskem času (od 1.10. do 30.3.).

KAKO REZERVIRATI OGLED DO KRISTALNE GORE

Pri naročilu po elektronski pošti ali telefonu je potrebno izpolniti in poslati naslednji obrazec za rezervacijo:

KOLEDAR REZERVACIJ

4.) KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU IN MEDVEDJEGA ROVA (1,5-2h)
         
Prvi del ogleda je enak kot pri krajšemu ogledu z vožnjo po I. jezeru. Nadaljevanje ogleda vodi v pomembno nahajališče kosti jamskega medveda v Medvedjem rovu. V njem lahko vidite posledice dolgoletnega raziskovanja na jamski prostor. V Medvedjem rovu je tudi Tiberijsko jezerce z značilnimi sigovimi pregradami. Sledi povratek po isti poti nazaj do izhoda.

        Omejitve:
          – skupina od 2 do 12 oseb 
          – zadostna gibljivost obiskovalcev
          – minimalna starost za ta ogled je 6 let

S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice.

Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

Ogledi so po predhodnem dogovoru mogoči čez celo leto.

REZERVACIJA MEDVEDJI ROV ali rezervacija preko: KONTAKT.

Vsi ogledi se izvajajo v slovenskem ali angleškem jeziku.